Návod na editor map – 5.díl

Dostáváme se k něčemu, co se dá dělat jak se silnicemi, tak s prefaby, proto jsem si to nechával až na dobu, kdy budeme umět stavět oba dva druhy staveb. Osadíme je nějakými značkami a cedulemi! Slouží k tomu kategorie Signs s číslem 5.

Signs – značky, značení a další pišišvoři

Víte co? Zkusíme si to nejdřív na nějaké silnici. Postavte nějakou silnici, stiskněte klávesu E5 pro přidání značky, v content browseru si najdeme třeba „main road cr“ a umístíme ji.

Je to v podstatě klasický model, nicméně je zde pár změn. První je že na značky opravdu reaguje umělá inteligence. Pokud umístíme správně tyto značky před křižovatku, umělá inteligence autíček se podle nich bude chovat správně. Pokud umístíme někde omezení rychlosti, AI na to bude reagovat. Změna se vždy váže na nejbližší node silnice nebo prefabu. 

Druhou změnou jsou kolize. Když do signy jako je tato narazíte truckem tak spadne. Samozřejmě jen ty signy u kterých to má smysl, velké navigační cedule neshodíte. Uvádím to jako rozdíl proto že drtivá většina modelů má pevnou kolizi – s modelem nehnete.

Pak zde máme velké navigační cedule. Ty jsou rozděleny do dvou typů podle toho jak se s nimi pracuje. Už když vybereme režim vytváření, je to rozděleno do dvou typů. Legacy a editable. Začneme u těch starých, tedy legacy – Otevřete content browser u menu Model, najděte si „3 lane highway exit far d“ a umístěte, poté klikněte na Properties. 

Vidíte že si zde můžete zvolit texty jaké na ceduli dáte. Bohužel jsou to předpřipravené textury, takže když chcete přidat vlastní město, musíte na to udělat texturu. Nebojte, naštěstí je zde nový způsob!

Opět dejte vytváření nové signy, tentokrát pozor zapněte použijte pro zapnutí content browser lupu u menu Template a najděte si třeba „2lane_hw_hw_exit_1x1_double“ a umístěte. Běžte do properties a když kliknete na Edit Sign, otevře se editor značek.

Pracuje se s ním poměrně jednoduše, v levé horní části vybereme Area, což je text který chceme měnit a v pravé části se nám zobrazí panel který náleží k tomuto textu. Přepíšeme v něm položku Text, můžeme si vybrat i font, jeho velikost atd. Až si vyhrajete, stiskněte CTRL+S (nezapomínat, jinak o změny přijdete!) a zavřete editor značek a změna se projeví!

Díky tomu můžeme mít vlastní texty na navigačních cedulích bez nutnosti znalosti skinování. Bohužel se jedná o cedule skandinávské, francouzské a italské, české jsou ten starý typ. Ale myslím že si s tím jde vyhrát tak že to na první pohled většina nepozná.

Mezi signs se pak řadí mimo jiné i lampy, pilíře, popelnice atd.

 

Štětec

V nejrůznějších mapách taky často vídám jednu věc a nevím, jestli je to způsobeno leností autorů nebo jen někteří o té funkci neví. Ale nejdřív malý test – který z obrázků na vás působí přirozeněji?

Jestli jste odpověděli, že ten druhý, mám z vás radost. A jestli se ptáte, jak toho dosáhnout, tak ještě větší.

Ano, okolí silnice totiž nemusí nutně pokrývat jen jedna textura. Můžete se stát skutečnými tvůrci nádherné virtuální přírody, pokud znáte nástroj Brush (štětec). Pojďme si ho vyzkoušet!

Vyrobte nějaký úsek silnice, je jedno jaký, jako Terrain shader zvolte po obou stranách třeba „grass green main fr“ a Size nastavte třeba na 120. Ono je úplně jedno, co tam nastavíte, štětec pochopitelně funguje na libovolném terénu, vybral jsem to, aby byly dobře vidět výsledky.

Stiskněte klávesu B. Okno, které se objevilo, obsahuje dva seznamy.

 

V levé části jsou tvary štětce, v pravé seznam textur. Jako tvar vybereme třeba 2×2, texturu nastavíme třeba na dirt, ať je výsledek dobře vidět a stiskneme OK.

Zkuste si párkrát kliknout na terén v blízkosti silnice… „a miluju a maluju a miluju a maluju…“ Chcete-li změnit tvar štětce nebo texturu, stiskněte znovu B.

 

Chce to trochu cviku, než tohle umění ovládnete a nedá se moc dobře radit. Ale rozhodně se v tom cvičte a objevte třeba kouzlo nenásilných přechodů různých odstínů zelené. Zkuste dát pod stromy semtam texturu spadaného listí nebo někde vyrobte kousek hlíny jen tak, bez trávy. Když se tenhle nástroj naučíte využívat tak akorát, jste na dalším stupni ke skvělé mapě.

Ovšemže mockrát se vám stane, že výsledek nebude takový, jaký jste si představovali. Bohužel však nelze vymazat kousky malby po jedné, lze však vymazat malbu na celém silničním úseku.

Otevřete vlastnosti silnice, klikněte na tlačítko Remove stamps a své rozhodnutí potvrďte. Vida, všechny přidané textury zmizely a zůstala opět základní barva terénu.

U vlastností silnice ještě zůstaneme. Dovysvětlíme si totiž dvě zaškrtávátka, která jsem na začátku záměrně přeskočil.
Pokud máte na silnici nějaká razítka, zkuste si zapnout High-poly road. Razítka změnila pozici a změnila se celá mřížka pro razítka. No a nyní nastupuje právě přepínač Strech terrain, který nám hotová razítka vrátím tam kde byla.
Druhé zaškrtávátko je Smooth detail veg. Jeho funkce se trochu těžko vysvětluje, ale v zjednodušeně řečeno razítka nakreslené textury „vyhladí“ Zkuste si to sami přepnout a podívat se jak to razítka změní.

Co bohužel nejde, je malování na terén prefabrikátů, lze to jen u silnic, nicméně i zde je malý tríček který vás naučím hned v příštím díle.

 

Výchozí nastavení

Často se stane, že budete chtít vytvořit víc úseků silnice, které mají stejné vlastnosti: typ silnice, barvu vozovky, typ, šířku, barvu, profil terénu… prostě všechno. Je na to jednoduchá pomůcka.

Otevřete si vlastnosti nějaké silnice a stiskněte tlačítko Set as Defaults. Všechny, vlastnosti této silnice právě byly uloženy do výchozího nastavení. Uložily se dokonce i typy a pozice značek, jestliže na silnici byly nějaké umístěny. Jediné, co se neuložilo, je malba vytvořená štětcem.

Kdykoliv teď budete stavět novou silnici, použijí se rovnou přesně tytéž hodnoty. Na výchozí však můžete změnit i hodnoty už postavené silnice. Vyberte si nějakou jinou, otevřete její vlastnosti a klikněte na Use Defaults.

Pochopitelně i nadále můžete ručně upravit vlastnosti kteréhokoliv úseku – a třeba si je uložit jako nové výchozí nastavení.

Stejným způsobem může uložit výchozí nastavení i u prefabů a dokonce u jednotlivých značek, modelů i buildingů vždy kliknutím na Set as Defaults.

 

To bude pro dnešní díl vše. Příště se podíváme na tvorbu terénů. Ty se totiž samozřejmě dají dělat i samostatně, ne jen ty co jsou přilepené k silnici.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>