Návod na editor map – 6.díl

Občas nám k vytvoření terénu nestačí jen terén kolem silnice. Chceme dělat větší výhledy, chceme dělat třeba mosty přes řeknu a tam už si určitě nevystačíme. Dnes si ukážeme dvě možnosti jak tvořit terény.

Terrain

První možnost funguje prakticky stejně jako když vytváříte silnici, jenom tam není ta silnice a máte k dispozici úpravy pouze pro jednu stranu (pravou). Najdeme ji pod číslem 0. Pomocí E0 tedy vytvoříme terén stejně jako silnici a koukneme do properties.

Properties je zde právě takové vystřižené z roady. Púroto tu známe prakticky vše. Doporučuji mít u terénu vždy zapnuté No boudnary, aby nám nevytvářely neviditelné zdi.

Co je zde nové je railing, ale na ten se podívám v jednom z dalších dílů, ten je důležitý především u silnic, k terénům nemá takřka žádný význam.

Bezier patch

Druhá a poměrně zajímavější je tzv. bezierka. Najdeme ji pod číslem 6. Bezierka vznikla především pro zalepování děr. V okolí prefabů nám často terén nepasuje úplně správně nebo se ošklivě překrývá. Nicméně díky její univerzálnosti se začala zneužívat pro tvorbu celých terénů a rozsáhlých krajin.

Poté co ji vytvoříme můžeme si všimnout že má spoustu nodů. Pracuje se s ní velmi jednoduše, zkusíme přepnout na Move a vzít za jeden z krajních nodů. Takto  můžeme pracovat s jejím tvarem. Vnitřní nody pak slouží především pro úpravu výšky. A pak nám bývá centrální node. Změníme režim na Properties a klikneme na něj.

 

Zde je toho nového poměrně dost. Material známe, hned další řádek je však nový. Jedná se o teselaci, čili z kolika pomyslných dílků se bude bezierka skládat. Čím větší tesalace, tím bude mít vyhlazenější hrany a budeme mít víc možností jaké velikosti použít na brush který známe z minulého dílu. Ale samozřejmě s tím jde ruku v ruce náročnost na výkon, čím vyšší tesalace, tím náročnější. Obecně minimum 4 x 4, maximum asi 12 x 12, ale vždy záleží na použití.

Noise doporučuji vypnout, přepínače pod tím známe, posuvníky X a Y Scale pak mění velikost bezerky.

A ta skvělá vec na bezierkách je že se dají spojovat. Musíte mít dvě bezierky se stejnou teselací a vypnutým noisem a pomocí Alt a režimu Move na sebe můžete vždycky 4 nody napojit.

Bohužel když vezmete za jednu bezierku a posunete ji, rozpojí se. Zkuste si s tím pohrát a různě posouvat a po chvíli tomu určitě přijdete na kloub. Velmi pěkně se s tím tvoří zvlněná, vysočinská krajina. Nicméně s bezierkami pozor na to že tvorba s nimi trvá docela dlouhou dobu.

Movery

ToDo..

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>